Om Jaana Heinola
Om Natural Horsemanship


Sommarläger
Personal training
Cuttingkurs
Instruktörsutbildningar
Lämna din häst för utb.
Schema

Besök även:

Tillbaka

Mental eftergift "one-rein-stop"

Tillbaka till fler artiklar

För att verkligen ha kontroll över en häst ska man kunna nå hästens sinne. För att få hästen att utföra saker utan kroppsligt motstånd måste man kunna få hästen mentalt eftergiven. Försöka skapa ett mentalt grimskaft mellan individer. Sträva efter ett gemensamt språk, en kommunikation baserad på dialog. Det mentala grimskaftet är starkare än något fysiskt grimskaft. Se bara hur hästarna fungerar i flock. Det finns inga hästar som leder varandra i grimskaft. De följer ledaren naturligt. De har ett språk som alla hästar i världen förstår. Vi borde studera hur hästen fungerar och härma denna mästare. På vägen mot harmoni bör man tänka som en häst och förstå vad som händer i hästens psyke och sinne. Bli en Kentaur!

Först av allt vill jag påminna om den fysiska faktorn att hästens motor sitter i bakdelen. För att kunna bromsa och stoppa en häst så bör man sträva efter att ta kontrollen över bakdelen, inte framdelen. Om man drar i båda tyglarna i avsikt för att stanna en skenande häst så lyckas man troligtvis inte. En häst kan ta tag i bettet och springa. Om man försöker lugna en het häst genom att dra i båda tyglar bygger man upp en enorm energi och frustration i hästens kropp. Ju mer man bromsar desto mer vill hästen framåt och eftersom energin måste ta vägen någonstans så kan man aldrig vara säker på vad som händer. Hästen kanske bockar, stegrar sig eller flyr på något annat sätt.

Man bör kunna kontrollerat flytta hästens bakdel när hästen är böjd med halsen, för att nå en mental eftergift. Jag brukar börja med att öva på en ”one-rein-stop. En one-rein-stop förbjuder inte hästen från att gå framåt, utan gör det bara obekvämt att göra det. Den tvingar inte heller hästen till stopp utan ger hästen en valmöjlighet, att fortsätta gå böjd i en pytteliten cirkel eller stanna. Förr eller senare stannar alla hästar, och då får de en eftergift som belöning.

Man jobbar alltså på hästens attityd. Ju mer man förbjuder hästen desto ”trotsigare” blir den. Om man däremot kan presentera saker så att hästen alltid har en valmöjlighet, men gör de oönskade saker lite jobbigare än de önskade och snart söker hästen den bekväma vägen av sin egen vilja. Plötsligt blir det hästens egen idé att välja det du vill och du förstärker det med eftergifter.

För mig är one-rein-stop ett mentalt stopp som hästen utför på sin bakdel, från början med större hjälper tills den sitter. Sedan kan man få hästen att stanna med rumpan samlat under sig med ytterst små hjälper. När detta händer så har framdelen minst vikt, och bakdelen bär hästen till stopp.

Från början ska hästen svänga ut rumpan när man övar på detta och stanna med böjd hals, bara för att addera en mental eftergift i hästen, eftersom böjning och korsandet av bakbenen betyder en hel del för ett flyktdjur. Man tar ju bort dess försvarsmekanism. Ju flyktigare häst desto svårare den är att böja, och i början kan detta vara väldigt dramatiskt från hästens sida. Den är reaktiv och kämpar emot. Men med lite tålamod fungerar det efter ett tag.

Att flytta ut rumpan är inte något man strävar efter som slutresultat. Man ska kunna ta bort kraften från hästens bakdel så småningom med ytterst små hjälper, med bara tanken. När man får hästen mentalt eftergiven är det lätt att stoppa den eftersom hästen vill vara med dig och inte springa ifrån dig. Ibland är det ju roligt att springa tillsammans också, men då bör det ske kontrollerat.

När jag övar på stoppet från skritt så brukar jag börja med att fokusera mentalt ner i backen (göra ett kryss under hästen). Det behöver inte betyda att jag måste titta ner i backen, men om någon känner att han/hon inte kan visualisera så kan man även förtydliga det hela för sig själv genom att titta ner, men var noga att balansen inte faller fel över hästens framdel. Samtidigt med fokuseringen sitter jag djupt ner i sadeln, andas ut och slutar rida. Sedan tar jag upp tyglarna med en hand. Nästa steg är att jag glider ner med min ena hand på ena tygeln vilket blir en tydligare signal för hästen att någonting ska hända. Jag kan även glida fram och tillbaka ett par gånger innan jag slutligen böjer hästens hals och flyttar fokus till det inre bakbenet för att det ska flyttas under hästen.

I början använder jag även skänkeln för att förtydliga kommandot för hästen. Man ska helst vara tydlig med en ”grön” häst så att den inte behöver gissa sig till saker. Ledarens skyldighet är alltid att tydlig, vänligt och bestämt guida individer i en flock. Börja med små hjälper, gå till större om hästen inte förstår och våga höja din energi och förstärka ditt fokus om det behövs. När man jobbar mot slutresultatet ska man vara väldigt snabb på att så fort hästen TÄNKER flytta sitt bakben in och under (känsla och timing!) att man snabbt ger efter både i skänkeln och i tygeln. Det som händer är att det inre bakbenet flyttar sig under hästen, aningens inåt, och det yttre bakbenet flyttar sig bredvid det inre. Hästen stannar rakställd med en ”mental böjning” i kroppen.

Som sagt var så kan det i början dock bli större flyttningar med mindre precision, speciellt om hästen inte är mentalt samlad, men om man alltid går tillväga med samma konsekvens så får man snart en häst som till att börja med stoppar några steg innan man behöver böja den, när man till exempel lyfter upp tyglarna och glider ner på tygeln (rumpan flyttar sig under hästen utan att man behöver använda skänkeln). Så småningom kommer hästen att stanna med en mental och kroppslig eftergift när du fokuserar ner i marken och ritar krysset, = samling. Det ska finnas en eftergift som går från dina tankar, via hästens hjärna till bakdelen och fötterna.

Detta är en "one-rein-stop" för mig även fast man i slutskedet inte utför den med en tygel.

Bakdelen ska även kunna flyttas stillastående utan tygel och utan böjning, för att separera signaler för hästen. Att flytta bakdelen korrekt och kontrollerat förbättrar även galoppfattningen, galoppen och koordinationen. En artikel om det är i ugnen.
Jaana Heinola, NH-instruktör