Om Jaana Heinola
Om Natural Horsemanship


Sommarläger
Personal training
Cuttingkurs
Instruktörsutbildningar
Lämna din häst för utb.
Schema

Besök även:

Tillbaka

Lite att tänka på - Vissa saker bör man inte ignorera

Tillbaka till fler artiklar

Det händer då och då att jag hanterar en häst som inte accepterar grimman. Hästen är kanske tre år gammal och haft grimman på sig sedan föltiden, men för hästen ligger inte problemet i att bära grimman. När jag närmar mig hästen med grimma och grimskaft gör den en liten antydan till att vända huvudet ifrån mig en aning eller höja huvudet, vilket är ett tecken från hästens sida att tala om för mig att den inte accepterar grimman, utan skulle mycket hellre befinna sig på någon annan plats just då. Många skulle kanske inte ens noterar detta, men för mig är det lika allvarligt som om hästen inte står still när den blir sadlad -det finns alltså något att jobba på innan man går vidare.

Arbetet med ohanterade tvååringar och vilda hästar i USA lärde mig oerhört mycket om hur hästar som flyktdjur tänker och reagerar mot oss rovdjur. När jag fick dom att frivilligt komma till mig i rundcorralen och acceptera beröring överallt, litade de på mig så mycket att grimman inte var något problem och de följde efter mig utan att jag någonsin behövde dra i grimskaftet. De var mentalt eftergivna och har man fått ett mentalt grimskaft mellan hästen och människan så är det starkare än något annat. Dessa hästar accepterade mig upp på ryggen barbacka inom ett par dagar och inom tio dagar kunde jag göra det mesta med dem och det viktigaste, med positiv attityd.

Våra tamhästar skiljer sig inte från de vilda hästar som jag har kommit i kontakt med. De har samma kroppsspråk och samma instinkter och om man släpper dem fria klarar de sig utan oss, vilket är fascinerande med tanke på hur länge en häst har varit tamt husdjur. De accepterar oss för att de är vana vid oss från födseln och vi ger dem trots allt mat. Ju mera du hanterar hästen på rätt sätt, desto mer tillgiven, präglad och samarbetsvillig blir den. Du kan börja hanteringen redan när den är nyfödd, med präglingsträning, eller Imprint Training på engelska. (Dr. Robert M. Miller, boken Imprint Training of the Newborn Foal). Med Imprint Training kan du förebygga problem i hanteringen när hästen blir äldre. Det är väldigt viktigt att träna bort all motstånd från hästen, för att få en säker kompis som litar till 100% på dig som ledare.

Hästens sätt att tala om för dig att den inte accepterar vissa moment i hanteringen är ofta ganska små. Den kanske bara spänner sig när du sadlar på, eller flyttar på en fot en aning, en liten vink med öronen när du borstar den på ”fel” ställe, eller en svischning med svansen när du vill att den ska flytta på sig. Alla dessa små tecken ska man ta på allvar och jobba bort om man vill ha en relation med sin häst där bägge parterna har en positiv attityd.

Det allra viktigaste i grundkommunikationen är att hästen accepterar beröring överallt på kroppen. Man kan borsta den utan några ”sura miner”. Först då ska man gå vidare i träningen. Hästen ska acceptera momentet när man sätter på och ta av grimman utan att vända bort eller höja huvudet. Först när du kan sätta på och ta av grimman medan du själv står på knäna och hästen sänker huvudet för dig, är det dags att gå vidare igen.

Sadling är ofta en annan sak som kan vara ett problem, även för en häst som är riden i flera år och sadlad tusentals gånger. Hästen flyttar sig undan, blir allmänt avskärmad, lägger öronen bakåt eller spänner ryggen när man närmar sig med sadeln. Det är oerhört viktigt att hästen accepterar själva momentet att sadla på och sadla av. Ofta tränar man unghästen att acceptera den att bära sadeln, men uppsadlingen är mycket viktigare för att hästen ska kunna förstå vad som pågår. Det räcker alltså inte att få sadeln på hästen, spänna åt, låta den bocka av sig och bära sadeln en hel dag efter det. Då tar man en genväg i träningen. Hästen glömmer ofta bort sadeln under dagens gång och blir lika rädd för sadeln igen när man sadlar av. Överraska aldrig hästen.

En annan genväg man ofta ser när det gäller sadling är att människor binder fast hästen, helst då i ”cross ties”, alltså att hästen står i stallgången bunden i kedjor från var sin sida av huvudet. Detta är mer eller mindre ett sätt att tala om för hästen att ”du kan ändå inte stå still så jag binder upp dig”. Ge hästen en changs att bevisa att den kan ta ansvaret själv att stå still när man sadlar, borstar eller verkar/skor den. Lär hästen att acceptera sadeln utan tvång så du kan sadla den när den står lös. Hästen får en mycket bättre attityd när den får ta ansvaret själv och den blir villig att acceptera mycket mer när du samarbetar med den istället för tvingar den.

Vad du än gör med hästen så lyssna till den. Om hästen signalerar att den har ont någonstans så måste du ta itu med det först innan du fortsätter. Om hästen har obehag av sadeln och försöker signalera det till dig så ska du givetvis inte tvinga den att acceptera situationen. Kalla på en expert som kan kolla igenom din häst om du är det minsta osäker på orsakerna till hästens beteende.

Tålamod! Det tar kanske lite längre tid i början, men då behöver du aldrig göra om det. Kom ihåg: det snabbaste sättet att träna en häst är att göra det långsamt!

Naturally...
Jaana