Vem är jag
Om Natural Horsemanship


Sommarläger
Personlig träning/kortare kurser
Boskapskurs, cutting
Instruktörsutbildningar
Lämna din häst för utb.
Schema
Priser för kurser/lektioner
Anmälningsinfo

Besök även:

Tillbaka

Kurser i Herd Work och Cutting

Kalvar är kvicka, och de gör allt för att komma tillbaka till sin flock som nu har hamnat bakom ryttaren och hästen. Då gäller det att lära hästen att valla och vända kvickt, samt stoppa blixtsnabbt, vänta på kalvens reaktion och snabbt gå parallelt med nosen på kalven för att stoppa den.

Cutting bygger på samma princip, men är lite mer krävande och avancerad gren, där man rider hästen i stångbett och enhandsfattning.

Det behövs en smidig, atletisk och alert häst som kan läsa av kalvens rörelser och snabbt stoppa och vända på en femöring om så krävs, uppmärksamheten hela tiden på kalven och naturligtvis också på ryttaren så man kan avbryta när man vill och byta kalv, eller avbryta leken helt. Detta finns mer eller mindre i alla hästar, så du kan vara med med vilken hästras som helst.

Arbetet med boskap motiverar hästen, ger den en uppgift och förståelse för många manöver, förbättrar dess koordination och balans och ger en energi i rörelserna. Detta lär även dig själv att balansera din kropp, och det här spännande sättet att arbeta med boskap lär dig att släppa många spärrar. Ytterligare en dimension i ledarskap!

Att arbeta med boskap är en rolig och lagom utmanande diciplin för dig och din häst. Det motiverar hästen till att utföra de flesta manöver som vi använder oss av i dressyren. Att stoppa snabbt, backa, vända runt bakdelen, göra sidvärtes förflyttningar, accelerera explosivt från stillastående för att sedan stoppa tvärt, vända 180 grader och accelerera åter åt andra hållet.

För ryttarens del resulterar arbetet med boskap till en utveckling framförallt i sits och balans. Det är ett trevligt sätt att bryta gamla vanor och hitta nya utvecklingsmöjligheter och få ett bra fungerande samarbete med sin häst. Många spärrar släpper och många märker hur lätt ridningen blir efter att ha varit på en boskapsträning.

Det finns många olika grenar att tävla i: Cutting, Herd Work, Team Penning, Team Sorting, Ranch Cutting, Working Cowhorse för att nämna några.

Cutting är en rätt krävande tävlingsform av en vanligt förekommande uppgift i cowboyns liv och arbete på en ranch: ryttaren med sin häst måste skilja åt en kalv från resten av flocken. Låter det enkelt? Jag kan garantera att det är lättare sagt än gjort men mycket roligt och utmanande både för ryttaren och hästen.

Det finns en lite lättare gren att börja med innan man avancerar sig och sin häst till cutting: Herd Work som är en sorts träningsform av cutting. Hästarna rids i tränsbett, sidepull eller bosal och med tvåhandsfattning, för att senare övergå till stångbett och enhandsfattning som är ett krav i cutting.

Vill du veta mer om cutting, titta in på Scandinavian Cutting Horse Associations hemsida www.schacutting.com och kolla på nätet efter cuttingclips på tex YouTube.

Team Penning är en mycket rolig gren i boskapsarbetet. Det är en lagsport där tre ryttare med sina hästar arbetar tillsammans.

Grenen går ut på att få tre förutbestämda (numrerade) kalvar ut från en flock, separera dem och driva dessa djur från flocken och in i en fålla lägre bort på arenan. Allt detta under en viss tidsperiod.

Det låter rätt enkelt, men kalvar är flockdjur och gör sitt bästa för att finta hästen och komma tillbaka till sin flock. Det finns en hel del utmaningar i denna roliga gren.

Det finns en del träningar runt om i landet. Jag tränar på Okna Ranch hos QL Training Center/Göran Lindström. Du hittar datumen för Team Penningkurser på www.qlcenter.se

Team Sorting är också en mycket rolig gren där två ryttare arbetar tillsammans, sorterar kalvar i nummerordning från en fålla till en annan.

Mer info om olika boskapsgrenar kan du få från Ranch Horse Association, www.rha.nu

Det finns några stora boskapstävlingar i Sverige, varav Ranch Horse Classics (RHA) på High Chaparral är den största, med många internationellt kända tävlingsryttare. Axvalla i Skara håller på och växer till ett årligen återkommande evenemang.

Hoppas att fler hittar tjusningen i boskapsarbete med hästar så vi blir fler som kan ha kul tillsammans!

Tillbaka