Vem är jag
Om Natural Horsemanship


Sommarläger
Personlig träning/kortare kurser
Boskapskurs, cutting
Instruktörsutbildningar
Lämna din häst för utb.
Schema
Priser för kurser/lektioner
Anmälningsinfo

Besök även:

Tillbaka

Om företaget och mig

JH Creative Natural Horsemanship är mitt företag och jag heter Jaana Elina Heinola. Ursprungligen kommer jag från Karleby, Finland och flyttade till Sverige sommaren 1984. Svenska är mitt andra modersmål. Min egen kunskap och mina erfarenheter som utgångspunkt delar jag med mig och lär ut en gammal kunskap/förhållningssätt som kallas för Natural Horsemanship, NH. För att beskriva detta handlar det om att utveckla sina egna ledarskapsegenskaper för att bli en naturlig ledare.

Jag har haft med hästar att göra praktiskt taget i hela mitt liv. Min första kontakt med hästar var med morfars arbetshästar som var lugna, trygga och harmoniska. Den bilden på hästar etsades fast i min unga hjärna och den bilden har jag burit med mig i hela mitt liv.

Jag har en maskinteknisk utbildning bakom mig och har jobbat inom bilbranchen, och 1994 bytte jag de mekaniska hästkrafter till levande, och plötsligt hade jag hästar som heltidsjobb istället för en hobby.

Innan jag beslöt mig för att helhjärtat ägna mig åt att åka runt i Sverige och hålla kurser och lära ut NH hade jag verksamhet i Strängnäs inom inridning, tillridning, omskolning och inkörning av hästar, samt problemlösning mellan relationen häst-människa.

Jag har utbildat mig och utvecklat mina talanger inom NH mestadels i USA, deltagit i kurser och studerat bland annat metoder av Ray Hunt, Pat Parelli, Craig Cameron, Buck Brannaman med flera, både inom arbetsförhållanden på rancher, samt western och dressyr som tävlingsform.

Jag har studerat vildhästarnas beteende 1996 i Colorado, USA, och red också in vildfödda tamhästar och en del mustanger och tog hand om avelsverksamheten på ranchen. Ägaren till ranchen är en nära vän till Pat Parelli. Jag lärde mig oerhört mycket om mitt eget beteende när jag var i kontakt med vilda hästar.

År 1998 blev jag inbjuden av Curt Pate, teknisk rådgivare tillsammans med Buck Brannaman i hästscenerna i filmen 'Mannen som kunde tala med hästar', att åka till hans ranch i Montana och turnera med honom på hans clinincs i USA. Jag vistades hos Curt och hans familj och assisterade Curt på hans turnée i USA.

Jag har arbetat som cowboy, eller snarare som cowgilr på olika boskapsrancher i USA och som wrangler på en hästranch i Colorado.

Naturligtvis deltar jag även i kurser som anordnas här i Sverige. Jag har själv varit sverigeagent till NH-instruktören John Moore från USA mellan 1995 och 2001, och turnerat en hel del med honom på hans clinics i Sverige. Tack vare John fick jag en så bra start i min ”karriär” som NH instruktör.

Akademisk Ridkonst och Centrerad Ridning intresserar mig mycket och jag har deltagit i olika kurser inom ämnen, bland annat med Toini Pettersson, Christina Drangel, Kajsa Ränkfors och Christofer Dahlgren.

Jag har också tränat travhästar med hjälp av NH med fina resultat och tävlat med framgång inom western med min första egna quarterhäst Docs Meesa Lana, alias Missy, som jag köpte 1993 som ettåring, red in och tränade och tävlade som 3-åring i trail, pleasure och western riding innan jag åkte till USA för att lära mig mer. När jag kom hem från USA blev det uppehåll i tävlingskarriären på grund av att jag ägnade mig åt att hålla kurser i NH och åka runt i hela Sverige för att lära ut det jag visste.

Nu har jag återigen tagit en liten paus i tävlandet och även kursverksamheten. Fram till 2012 tränade jag mig själv och mina tävlingshästar i Cutting och Herd Work för tävlingsryttaren och cuttingtränaren Göran Lindström som bland annat blev europamästare i Jr. Cutting 2007, och för den flerfaldiga Europamästaren i Cutting samt Världsmästaren i Team Penning, holländaren Paul Derrez och är även en hängiven staketryttre på Andy Adams kurser i Sverige. Jag har naturligtvis ambitionerna för att utveckla mig i Cutting och Team Penning, samt även i Team Sorting och har planer på att återuppta min tävlingskarriär så småningom. Just nu är jag coach åt Katrin Nyman och hingsten Qalms Sparkling Star och vi kommer att turnera i Sverige 2017 på olika tävlingar.

Jag har hållit kurser i NH i Sverige snart i 20 år och de har glädjande nog varit väldigt uppskattade. Mina sommarläger i Natural Horsemaship sedan sommaren 1999 har varit fullbokade. Instruktörsutbildningarna blir alltmer populärare och det gläder mig mycket!

Jag bedriver även Quarter- och painthästavel och satsar på bra och hållbara brukshästar. Är du nyfiken på min avelsverksamhet, "JH Ranch", www.jhranch.se.

Tack till er alla som har gjort mitt liv så innehållsrikt!

Jaana Elina Heinola, NH-instruktör